mandag den 31. december 2012

Godt nytår!


Så blev det den 31. december, og jeg ville lige skrive en lille nytårshilsen til jer alle sammen, mens jeg stadig har alle elleve fingre i behold.

2012 var et år med rigtig meget ligestillingsdebat og knap så meget ligestilling. Regeringen havde i hvert fald lovet os en hel masse lige fra købesexforbud til kvindekvoter, men det blev aldrig rigtig til noget. Det glædede nogen, mens andre ærgrede sig. Hvis der er hold i påstanden om, at vi alle sammen er en flok statsfeminister (hvad det så end er...), så er vi i hvert fald en skuffet flok nu.

Der er til gengæld blevet skrevet meget om ligestilling i år. Et par af mine yndlingssager fra 2012 har været:

Da Herbert udfordrede den heteronormative verdensorden med sin blå kjole.

Da MANFO kom i avisen med sit smukke budskab.

Da LEGO Friends og det frie marked sejrede over femifascismen.

Og da MANFO stolt proklamerede, at blev man kæreste med en kvinde, så blev man i bund og grund kærester med en 3-årig.

Ja, det er en letkøbt måde at få dig til at læse gamle indlæg på. Sue me!

For mig har det det sidste halve år været rigtig spændende. Da jeg begyndte at skrive sarkastiske blogindlæg i sommerferien havde jeg ikke regnet med at jeg ved årets udgang ville sidde med seks hundrede Facebook-likes og næsten tredive tusind sidevisninger på bloggen. Planen var at holde fast i anonymiteten lidt længere end jeg fik lov til, men man kan sgu ikke få det hele.
Jeg sidder stadig engang imellem og har det vildt over, hvor godt der er blevet taget imod mig og mine injurierende insinuationer. Well, af de fleste, i hvert fald. Det skal I alle sammen have en kæmpestor tak for. Jeg håber, I stadig har lyst til at læse med i 2013.

Hvad er planen så for det nye år? Tja, for det første håber jeg, der kan komme mere gang i "real life"-aktivismen i 2013. Heldigvis arbejder blandt andet KVINFO og Dansk Kvindesamfund (og mange mindre grupper!) ivrigt på sagen. Donationslinket til Dansk Kvindesamfund kan stadig findes øverst til højre, hvis du har lyst til at give en nytårsskilling.

Selv håber jeg at kunne være lidt mere ambitiøs i '13 og ikke kun tage mig af, hvad der bliver skrevet af sexistisk og misogynt vrøvl i aviser og på internettet, men også den lidt bredere kultur. Blandt andet regner jeg med at tage et grundigt kig på dansk comedy, som i høj grad stadig er en mandeklub. Forhåbentlig kan det gøre Mandfjols' målgruppe bredere og gøre endnu flere mennesker interesserede i ligestiling.

Og så har jeg et tophemmeligt projekt i tankerne—okay, ikke sådan rigtigt hemmeligt, men det er stadig en noget løs idé—som jeg glæder mig til at dele med jer, hvis det nogensinde kommer op at køre.

Til sidst: det er skidepopulært med de der nytårsforsætter. Mine beskedne af slagsen er nok:
 • At blive ved med at forsyne jer med middelmådig underholdning uden at jokke for meget i spinaten.
 • At forsøge at skrive lidt kortere indlæg, så I ikke behøver at holde tissepause midt i lid (måske? Hvad synes I?).
 • At gøre en større indsats i mit dagligliv for at gøre mine venner og bekendte opmærksomme på, hvis de siger eller gør noget sexistisk (eller racistisk, eller homofobisk, eller...).
Jeg glæder mig meget til forhåbentlig at få jer til at grine i det kommende år.

Pas på jer selv og hinanden, når I skal skyde de falliske raketter af, og hav nu et rigtig godt nytår.4 kommentarer:

 1. Tusind tak for en skøn blog! Håber du kommer godt ind i det nye år.

  alt det bedste
  /Monica

  SvarSlet
 2. Lidt sent men ikke mindre hjerteligt: Tak og i lige måde Nikolaj :-)

  Det lyder spændende med planerne - glæder mig til at se hvad du har i støbeskeen.

  SvarSlet
 3. Jeg kan godt se din pointe med de lidt lange indlæg, jeg har også tidligere overvejet, om mon ikke de smed nogle af de nye læsere af, fordi de kræver tissepauser ;)
  Måske du bare kan blande det lidt mere, så der er nogle lange, og nogle kortere. Fx var indlægget om Herbert meget skarpt og præcist, og helt sikkert en god teaser for nye læsere ;)

  Al held og lykke i 2013

  SvarSlet
 4. fantastisk at finde din blog intet mindre - tak fra en "halv-gammel" feministist på 40. Skønt at se der er nogle yngre kræfter til at tage over, når vi andre får lange trætte bryster af at modsige de allestedsnærværende anti-ligestillingsdebattører m/k :-)

  SvarSlet