lørdag den 12. januar 2013

Hvorfor er det kun kvinder, der må få abort?

Åh, de gode gamle dage ♥
Det her indlæg skal handle om Ekstra Bladets nationen!. I know, I know, det er lidt som at skyde sild i en tønde, men jeg synes altså det er vigtigt at minde mig selv (og jer!) om, at de her mennesker altså findes i virkeligheden. Det er manden på gaden, det hér! Denne gang hedder manden Jakob H, og han udtaler: Vil hun have barnet - må hun selv betale:
- I 2013 har manden stadig ingen indflydelse på, om han ønsker at være far til et barn, hvis han har haft samleje med en kvinde og kvinden efterfølgende ønsker at få barnet. Sådan indleder Jakob H. sit indlæg. Han finder det dybt urimeligt at kvinden, ene og alene, beslutter om en mand skal betale livslangt børnebidrag til et barn han ikke ønsker at være far til.. Han fortsætter:
Dømt til at betale 
- Kvinder snakker om ligestilling, men som mand har du ingen rettigheder, hvis kvinden ønsker at få barnet. Du kan som mand stå på sidelinjen, mens regler og lovgivning tager kvindens parti. Du er, hvis du er far til barnet, dømt til at betale.
Overgreb på manden 
- En mulig løsning er, at det var muligt for manden at skrive en skriftlig erklæring på, han ikke ønsker barnet, og derfor må det være kvindens ansvar, både økonomisk og opdragelsesmæssigt, at tage sig af barnet. Som det er i dag jf. lovgivningen foretages der et direkte overgreb på manden. Kan det virkelig være rigtigt, at mænd skal kunne udsættes for overgreb med statens velsignelse?
Ekstra Bladet spørger os:
Er det rimeligt at mænd ikke selv kan afgøre hvorvidt de vil være med til at forsørge et barn de ikke ønsker? Eller er det rimelige vilkår, hvis man har ubeskyttet sex med en kvinde?
Lad os lige få den igen: Jakob H mener, at det er et overgreb at skulle betale støtte til det barn, man selv har været med til at lave. Et overgreb. At en kvinde (og for den sags skyld også en mand med en livmoder, hvis man nu er en af dem, der mener, at ens køn ikke afgøres af, hvad man har mellem benene—bedre kendt som "ikke en narrøv") selv bestemmer, hvad der skal ske med hendes krop, er udtryk for uligestilling. Hold kæft, en skvadderøgle.

Det er sådan set ikke et nyt emne. Se for eksempel herher og her (ja, det er vores homie Thomas Gyldborg!) og på engelsk her og her.

Ved første øjekast kan en—lad os kalde det en "juridisk abort" i mangel af bedre—måske virke ganske fornuftig. Man underskriver et dokument, hvor man fraskriver sig retten til at se sine børn og pligten til at betale børnebridrag, og voila, så er alle glade. Sådan fungerer det bare ikke helt.

I må endelig ikke misforstå mig—jeg ville synes, det var absolut mageløst, hvis folk som Jakob H aldrig nogensinde kom i nærheden af deres afkom. Men juridisk abort bringer et helt andet og meget større sæt problemer med sig end det store overgreb, Jakob H bliver udsat for.

Med fri abort, p-piller, lettilgængelige kondomer, bedre seksualundervisning og støtte til enlige forældre har vi efterhånden nået et punkt, hvor sex (og konsekvenserne heraf) er så lille en ulempe for kvinder, som det nogensinde har været. Både fordi uønskede graviditeter er blevet sjældnere, men også fordi en uønsket graviditet ikke længere betyder, at en kvindes liv bliver fucked up—hvad enten hun vælger at beholde barnet eller få en abort. For ganske få år siden var både kvindens og barnets livskvalitet (og overlevelse) fuldstændig afhængig af, at der var en mand, der var villig til at tage sig af dem. Den slags gode, gamle dage er der tilsyneladende nogen, der gerne vil tilbage til i "ligestillingens" navn. Det er vist heller ikke noget nyt, det dér med gerne at ville kontrollere kvinders seksualitet. Den holdning støder vi konstant på her på bloggen.

Lad os lige få noget på det rene: Det koster penge at have børn. Og som enlig forælder kan det være svært at få pengene til at række. Der er med andre ord en grund til, at man betaler børnepenge.

Lad os så sige, at en kvinde finder ud af, at hun er gravid, og at hun vil beholde barnet. Manden, der har gjort hende gravid, beslutter (inden for det første trimester, naturligvis—det er jo en mandlig udgave af aborten, det hér!), at han ikke vil betale penge til barnet. Han underskriver derfor et af disse juridisk abort-dokumenter, så han ikke behøver at betale børnepenge eller tage del i sit barns liv. Det efterlader den gravide kvinde i en situation, hvor hun med stor sandsynlighed vil mangle penge under barnets opvækst. Pludselig virker en abort meget mere tiltalende end det gjorde før.

Med andre ord risikerer man, at juridisk abort presser en kvinde til at få en abort, hun ikke ønsker. Men et overgreb? Neeeeej da. Hun skal jo ikke betale nogen penge! Det er da bare ligestilling, at manden også har indflydelse på, om der skal foretages en abort! Det er trods alt bare et bette indgreb, det er da det nemmeste i verden!

Hvorfor fanden er mænds pengepunge vigtigere end kvinders kroppe?

Det er da fint, at der er mænd som Jakob H, der har en stærk retfærdighedsfølelse. Det kunne bare være rart, hvis den ikke kun omfattede, you know, mænd.

"Jamen, Nikolaj," kan jeg allerede høre et par af jer sige, "giver det da ikke meget fin mening at få en abort, hvis man ikke har råd til at være aleneforælder?"

Jo, det kan vi godt blive enige om. But here's the thing: Det er ligemeget, hvor fattig en kvinde er. Det er ligemeget, hvor inkompetent og uegnet til at få børn, hun end måtte være. Hun kan have løjet om p-piller eller prikket hul i kondomet; det betyder intet. Der er kun én person, der bør bestemme, om hun skal have et barn, og det er hende selv. Efter ni måneder er så der sat et nyt lille menneske i verden. Det lille menneske skal altså have mad, tøj og tag over hovedet, og pengene til det skal altså komme fra et eller andet sted. Det skal bare åbenbart ikke være fra barnets far. Plejer det ellers ikke at være yndlingsmantraet, når man taler om ligestilling? At ingen tænker på BØRNENE?

Okay. I princippet kunne et system med juridisk abort godt fungere, hvis alle børnepenge i landet blev betalt over skatten (i hvilket tilfælde de vrede fædre ville ende med at betale til moderen alligevel), men der klages vist allerede i krogene over, at kællingerne får for mange penge fra staten. Der er endda nogen, der mener, at statsstøtte til enlige mødre er et incitament for unge kvinder til at lade sig bolle tykke.

Så det er nok ikke en mulighed.

Måske skulle man bare gå tilbage til det gode gamle system med ikke at have sex, hvis man vil være absolut et hundrede procent sikker på, at der ikke sker en befrugtning. Vil du være sikker på aldrig nogensinde at skulle betale penge til en ung mor? Hold den i bukserne.

Det har ikke noget som helst med ligestilling at gøre, hvor gerne narrøve som Jakob H end vil have det til at lyde sådan; det handler om noget så simpelt som 1) retten til selv at bestemme, hvad der skal ske med ens krop og 2) at børn altså koster penge, for helvede!

Hvad synes de andre medlemmer af nationen! egentlig? Lad os tage et kig på nogle af kommentarerne (klik på billedet for at gå til selve kommentaren). Fra starten af vil jeg gerne smide en kæmpestor TRIGGER WARNING for snak om tvungen abort og andre skrækkeligheder, især hvis du begiver dig ind på selve tråden.


Ja, han vejer helt seriøst fordele og ulemper ved at fremprovokere en abort med tæsk.

Og den sidste gyldne kommentar (der er meget mere guf at finde i kommentarsporet, hvis man føler trang til selvpineri):


...Jeg tror ikke, der er nogen elegant måde at slutte af på (det ville ligesom også være lidt upassende, når nu det er nationen!, ikke?), så jeg vil bare sige, at jeg er helt og aldeles for mandlig abort. Det må være enhver mands ret at få fjernet et foster fra sin egen livmoder.

Pas på jer selv og hav en god weekend ♥

8 kommentarer:

 1. Snart bliver det en teoretisk diskussion, det der med, at nogle mænd oplever, at "deres" kvinder tager initiativ til en abort uden at give dem medbestemmelse.

  Ifølge denne nye bog, bliver det nemlig muligt for mænd at få børn uden nogen form for hjælp fra kvinder. Fagre nye verden!

  http://www.b.dk/viden/maend-staar-for-fremtidens-jomfrufoedsler

  SvarSlet
 2. Jeg griber mig selv i at længes efter muligheden for abort med tilbagevirkende kraft når jeg ser hvad bitre mænd og kvinder kan få sig selv til skrive.
  Der var en gang hvor værkstedshumor og urimelige og unuancerede meninger netop kun hørtes i værkstedet, nu er ytringsfriheden demokratiseret og mennesker kan nedskrive deres uforbeholdne meninger og gøre dem påtrængende for os alle ved at opskrive dem på internettet.
  Ak, mon ikke det var bedre den gang kun tænkende mennesker kunne fatte pennen og nedfælde sligt?
  Men ak, udviklingen har villet det og nu må vi trækkes med det.
  Som forældre siger om deres børn: først lærer vi dem at tale og bagefter har vi besvær med at lære dem at holde kæft.

  SvarSlet
 3. Læserkommentarer. I Extra Bladet. På internettet.

  Så er man da også løbet med røven først direkte ind i løvens hule for dumme udtalelser. Der er ikke kød at finde på at hænge disse mennesker ud.

  SvarSlet
 4. Yes.... (og for den sags skyld også en mand med en livmoder, hvis man nu er en af de skrækkelige typer, der mener, at ens køn ikke er afhængigt af, hvad man har mellem benene).

  SvarSlet
 5. Jeg skammer mig et eller andet sted over at være kvinde, og se en fyr, der stadig er lidt våd i nakken, prøve at sætte sig ind i hvad det vil sige at være kvinde. Jeg er vokset op med et meget akavet forhold til alt hvad der hedder feminisme, fordi de repræsentanter der er for emnet, stort set altid har været hysteriske rødstrømper der hyler op om alt hvad de kan komme i nærheden af. Ligestilling har aldrig handlet om at være lige, det har handlet om at få kvinderne i første række, uanset hvor mange mænd der skal skubbes tilbage i processen.
  Hvad er det her for en hønemors kaffeklub? Er det her alle hønsene rotter sig sammen i bedste tøsestil, hvor det hele handler om "drengene mod pigerne"? Hvorfor kan man ikke snakke om mænd og kvinders rettigheder, uden at det skal ende i en barnlig mudderkastnings kamp? Den eneste grund til at denne blog har fået "anerkendelse" er da fordi der sidder en masse høns derude som elsker at få strøjet deres ego når en "ung fyr" kan fortælle dem en masse rødstrømpe fis.
  Hvornår vokser I op? Hvornår kan vi tage denne diskussion om ligestilling på et sagligt og fornuftigt niveau? Hvorfor kan man ikke snakke om kvinderettigheder, uden at det betyder at man skal pisse på mændene?
  Mænd skal træde varsomt hvis de skal snakke om deres rettigheder, for ellers bliver de hængt ud som kvindehadere og mandschauvinister, så de gør som regel et forsøg på at tage debatten op på en fornuftig måde.
  Men det er sjældent man ser en feminist gøre et særlig kvalificeret forsøg - for de behøver jo ikke, for de er kvinder.
  Hvis disse sager skal tages alvorligt, ville det så ikke være på tide at tage sig selv lidt mere alvorlig?

  ..(fortsættes)

  SvarSlet
 6. ..(fortsættelse)

  Hvad angår indlægget, så har jeg sjældent læst noget mere langt ude. At en fyr prøver at spille sig klog på hvad det vil sige som kvinde at få en abort, er en ting. Og det er uanset om man taler for eller imod, der er fysiske grænser for hvor meget du som fyr kan tage parti for.
  Derudover er argumenterne jo langt ude.
  Du siger at en mand skal tage ansvar for det barn han selv har været med til at lave. Undskyld mig, men lavede han den alene? Kvinden har også været med. Men selvom hun også skal tage ansvar for det hun går og laver, betyder det jo ikke at hun ikke kan vælge fra, og få en abort. Den frihed har en mand ikke. Hvorfor skal han tvinges?
  Er kvinden fuldstændig ansvarsløs når det gælder sex, bare fordi hun har flere valgmuligheder? Kalder du det ligestilling når en fyr aldrig får samme overflødighedshorn af valg, som hun gør?
  Hvis vi tager din hypotetiske situation igen: En pige bliver gravid, og inde for de første 3 måneder diskutere hun med fyren (Lad os smøre lidt tykt på, og sige at det var et engangsknald efter en vild tur i byen) omkring det at få barnet eller ej. Hun går ikke ind for abort, og har allerede knyttet sig, og det har hun ret til.
  Men fyren har ikke planer om at betale børnepenge de næste 18 år, og har ikke synderligt meget lyst til at blive far. Hans situation minder faktisk en smule om den en gravid kvinde i et land uden fri abort står i. Nok skal han ikke bære barnet i 9 måneder og gå igennem et hormon helvede undervejs, men det er naivt at tro at en fyr fuldstændig kan distancere sig fra det faktum at han har et barn derude, og ellers bare lade som om intet var sket.
  Han underskriver den "juridiske abort", og hun er fuldstændig indforstået med at det barn hun stadig gerne vil have, bliver på egen regning.
  Hvorfor er det nødvendigvis et problem? Er hun ansvarsløs når hun har sex? Skal hun ikke tage konsekvensen af, at ubeskyttet sex betyder at man kan få et barn, og at det ikke er gratis at få et barn? Alle med sund fornuft ved udmærket godt at sex har konsekvenser. Hvorfor kommer hun så pludselig først i tanke om de konsekvenser, når "skaden" er sket? Er det ikke lidt sent? Hun ved hvad hun går ind til, så hvorfor skal fyren hænges ud for at han siger pænt nej tak?
  Hvis jeg går ud og køber en kat til mig og min kærestes lejlighed, så regner jeg da heller ikke med at han tømmer kattebakken og betaler for alt kattemaden. Jeg har selv taget den beslutning at vi skal have en kat, så er det også mig der påtager mig ansvaret for at passe den, så længe han ikke var med på idéen.

  Når nu vi (eller åbenbart bare jeg) snakker om den saglige og voksne diskussion af ligestilling, ville det så ikke være mere konstruktivt at sætte sig i begge parters sted? Er det ikke muligt at forsøge at finde en kompromis løsning, eller er det bare en ren børnehave hvor man ikke kan tale kvinderettigheder uden at pege fingre af mændene samtidig?
  Er du 19, eller 14 år?

  SvarSlet
  Svar
  1. tak for dit input det betyder meget for mig

   Slet
  2. Bullshit!

   Et sådan indlæg fortjener da modargumentation for du er jo tydeligvis uenig, men det er måske ikke din kop the at diskuterer med en kvinde. Hvis det tilfældet er du jo sexist.

   Slet