torsdag den 24. januar 2013

Her Body, My Choice, episode 1: Hvad med MÆNDENE?

Kælling!
Vi har allerede set, at MANFOs Jesper Kristensen har et noget afslappet forhold til sandheden, og at der er en vis korrelation mellem at synes, det er megauretfærdigt, at det kun er (cis)kvinder, der kan få aborter, og at være helt vildt usympatisk.

Hvad med en lækker 2-i-1-pakke?

I vores moderne kultur rangerer individet højt, og der findes et feministisk motto: “My Mind, My Body, My Choice!”. Det er et motto de fleste givetvis er sympatiske overfor, men udførslen efterlader en del at ønske.
[...] Det er i særdeleshed et problem, at rettigheder, pligter og ansvar i dag er afkoblede. Eller rettere at ansvar og rettigheder hvad angår reproduktive rettigheder afkoblet ensidigt for kvinderne.
Bid mærke i dén. Det er nemlig Jespers primære pointe i hele artiklen, hvor hjælpeløst den end er formuleret.

Hvad er Jespers argumentation for dette?
I livets fleste sammenhænge, fungerer det sådan, at man kan stilles til ansvar. Det er dog altid underforstået, at med ansvaret følger indflydelse.
Hvem af os ville f.eks. finde det retfærdigt, hvis vi kunne stilles til ansvar for Legos årsregnskab, hvis vi på ingen måde har nogen indflydelse på regnskabet? 
Se, allerede hér begynder det så småt at gå ned af bakke (men bare rolig, det bliver værre). Tydeligvis har Jesper aldrig set eller læst Spiderman, for så ville han vide, at det ikke er sådan, kausaliteten hænger sammen. I ved: "with great power comes great responsibility".

Uncle Ben knows what's up.
Peter Parker fik ikke sine crazy edderkoppekræfter, fordi han besluttede at redde sin by fra diverse psykopater. Først blev han bidt af den radioaktive edderkop (og undgik på en eller anden måde at dø), og fik han ansvaret for at tæve forbrydere.
Nogle gange kommer ansvar og superkræfter samtidig. For eksempel har Buffy Summers altid været atletisk og sej, og hun har altid været Vampyrjægeren, også selv om hun ikke altid har villet påtage sig ansvaret for at beskytte Sunnydale. Either way, at sige "det er dog altid underforstået, at med ansvaret følger indflydelse" er vist en omgang prut.

Men okay, lad os se, hvordan Jesper Kristensen argumenterer for det. Han har nemlig lavet et fint skema:
Lad os skematisk se på mænd og kvinders rettigheder, ansvar, pligter og indflydelse, når det drejer sig om reproduktion.
Skema tyvstjålet fra MANFO.
Mens Jesper i sit skema ganske vist har ret i, at (cis)mænd ikke kan blive gravide, få aborter eller tage fortrydelsespiller, så er dette skema altså noget misvisende. Mere om det senere.
Det tager to at have sex, og her har begge køn et ansvar og de kan også påvirke situationen, f.eks. ved ikke at have sex. Begge køn har også adgang til prævention, så der står begge køn stadig lige.
Så langt så godt.
Selve graviditeten er noget, der pr. definition sker for en kvinde. Dette er ren biologi. Det er bare sådan.
True!
Når kvinden først er gravid, så har hun stadig muligheder for at styre sin reproduktion. Det kan ske meget tidligt med en fortrydelsespille, der skaber en ekstremt tidligt “abort”. Pillerne i håndkøb skal helst tages inden 12 timer efter det ubeskyttede samleje, men pillen virker op til 72 timer efter (3 dage). De receptpligtige piller virker op til 120 timer efter (5 dage).
Overskrides selv denne tidsfrist kan kvinden frit vælge abort indtil 12. uge efter undfangelsen.
 Ja...
På ingen af disse områder har manden nogen indflydelse, ud over at han naturligvis kan forsøge at argumentere for sin sag. Det er alene kvindens ret at foretage dette valg. En mand kan ikke (lovligt) tvinge en kvinde til at tage en fortrydelsespille eller gennemgå en abort.
Hey, whoa, hold up, cowboy! Hvad blev der af "Dette er ren biologi. Det er bare sådan."?

I have a bad feeling about this...
Selv når kvinden gennemfører graviditeten har hun efterfølgende muligheden for ensidigt at vælge bortadoption og dermed frasige sig forældreansvaret. Selv en umyndig kvinde har dette valg ( http://www.rettentilliv.dk/for-studerende/stoette-og-hjaelp/ ):
“Når man bliver mor, får man automatisk forældremyndigheden over sit barn. En pige under 18 år skal altså ikke have sine egne forældre til at godkende beslutning om bortadoption. Barnets far har ikke automatisk forældremyndighed - og dermed indflydelse på beslutningen - medmindre han er gift med barnets mor. ”
Det er de ordnede, velregulerede løsninger.
Brugte Jesper Kristensen lige en anti-abort-side som kilde?

Ja. Ja, det gjorde han. Charmetrold ♥

Det er ikke engang fordi de har ret derinde på Retten Til Liv. Ægteskab er ikke den eneste måde at give faderen forældremyndighed på. Lad os se hvad forældreansvarsloven siger:
§ 7. Forældre, der ikke er gift med hinanden, har fælles forældremyndighed, hvis
1) de efter børnelovens § 2, stk. 1, § 14, stk. 1 eller 3, eller § 19, jf. § 14, stk. 1 eller 3, har afgivet erklæring om, at de sammen vil varetage omsorgen og ansvaret for barnet, eller
2) de har indgået aftale om fælles forældremyndighed efter § 9.
Stk. 2. Dette gælder dog ikke, hvis erklæringen i stk. 1, nr. 1, er afgivet, uden at betingelserne i retsplejelovens § 448 f for her i landet at behandle spørgsmålet om forældremyndighed er opfyldt.
Stk. 3. Anses en mand for far til barnet ifølge anerkendelse eller dom, har forældrene fælles forældremyndighed, hvis de har eller har haft fælles folkeregisteradresse inden for de sidste 10 måneder før barnets fødsel.
Stk. 4. I andre tilfælde end nævnt i stk. 1-3 har moderen forældremyndigheden alene.
Paragraf 9 lyder i øvrigt:
§ 9. Forældre kan aftale, at de skal have fælles forældremyndighed. Aftalen skal anmeldes til statsforvaltningen for at være gyldig. Er en sag om forældremyndighed indbragt for retten, kan anmeldelse ske hertil.
In other words: Hvis du som mand gerne vil have forældremyndighed, og dermed indflydelse på, om dit barn skal bortadopteres, så kan du sagtens få det. Du risikerer selvfølgelig at ende med ungen alene, hvis du absolut vil forhindre din partner i at bortadoptere barnet, men hey, sådan er det med det dersens "ansvar".

Apropos ansvar:
Skemaet viser generelt, at mandens indflydelse bortfalder, når kvinden først er gravid. Som tingene er indrettet i dag, så er mandens ansvar dog i praksis til stede hele tiden. Manden kan være 100% uenig i at blive far, men bordet fanger, hvis kvindens ensidige beslutning er at bære barnet til fødsel og angive manden som fader. Det gælder for så vidt også, selv om kvinden har løjet og bedraget sig til at blive gravid. Man må håbe hans orgasme var god, for alt derefter er russisk roulette.
Jeg tror, der er noget, Jesper Kristensen ikke har forstået. Mener han, at kvinders ansvar (uh, det er sjovt at bruge fed skrift!) forsvinder på et eller andet tidspunkt? Eller at de har for lidt ansvar i forhold til mænd?

I og med, at graviditeten foregår i kvindens krop, så vejer ansvar og omkostninger altså bare dét tungere hos kvinder. Det er ikke manden, der får morgenkvalme, humørsvingninger eller en mystisk lyst til syltede agurker med chokoladeovertræk, og det er ikke manden, der lider et fysisk tab ved en abort. Det er heller ikke manden, der har ansvar for ikke at indtage alkohol, ikke at ryge, og at spise ordentligt.

Derfor fungerer skemaet heller ikke. Som kvinde kan man simpelthen ikke frasige sig forældreansvaret. Uanset om man får en abort, beholder barnet eller vælger at bortadoptere det, så har man taget et ansvar i forhold til sin graviditet. Mænd har til gengæld mulighed for at frasige sig pretty much ethvert andet ansvar end det økonomiske, som 1) er der af en grund og 2) kvinden altså også har.

Der er selvfølgelig også hele det der med, you know, at barnet skal passes de næste 18 år. Men det gælder nok ikke som ansvar. Det koster trods alt ikke penge. Eller hvordan er det nu, det er?

Nå. Hvilken indflydelse har så ført til denne ansvarsfordeling?

Well, der var vist ikke nogen, der tvang den kære mand til at have sex. Man har altså haft indflydelse på, om der overhovedet skulle være mulighed for en graviditet eller ej. Jesper har ret: Efter du har ejakuleret, har du ikke så voldsomt meget at skulle have sagt, men kom ikke og sig, at det er dig, der har trukket det korteste strå.

Og kan vi så ikke lige få på det rene, at dét, Jesper Kristensen ser som det frygtelige ansvar, der bliver kastet på mænds skuldre, er at betale penge til sit eget barn? Jesus.

Det har været lidt småt med kvindehadet indtil videre. Kan vi ikke gøre noget ved det?

Det kan vi da!
Løgn og bedrag fra en kvindes side i sådanne sager er ikke et sjældent fænomen. Ifølge en undersøgelse blandt 5000 kvinder var resultatet at hele 42% af kvinderne om nødvendigt ville lyve om at bruge prævention for at blive gravide. Uanset partnerens holdning! Kære mand, sidder du lige nu med en kold rislen ned af ryggen? Godt!
42 procent! Hold da helt kæft, det lyder helt sindssygt. Hvad er Jespers kilde? Hvad står der her—"Do Women Really Want a Male Birth Control Pill?"

Hmm... Det lyder ikke umiddelbart helt objektivt, men lad os da se, hvad der står:
[...]the National Scruples and Lies Survey 2004 polled 5,000 women in the United Kingdom for That’s Life! magazine. According to that survey, 42% of women claim they would lie about contraception in order to get pregnant, regardless of the wishes of their partners.
The National Scruples and Lies Survey.. Hm, det lyder godt nok ikke videre officielt. Lad os prøve at Google det...

Nå, det fik vi ikke så meget ud af. De fleste af resultaterne er fra vrede bloggere, flere af dem kvindefjendske. Hvad jeg især bider mærke i er en sælsom mangel på links til, you know, selve undersøgelsen.

Det er der måske en grund til:
[...]the poll was not conducted by a psychology unit at a reputable university, or even an investigative journalist at a broadsheet. It was a tick-box survey of readers of That’s Life magazine. If you’re not familiar with That’s Life, it’s one of those printed-on-tissue-paper 69p weeklies you find in doctors’ waiting rooms. This is their current cover.

That's right. MANFOs videnskabelige kilde er et spørgeskema fra et tabloidmagasin. Er det bare mig, eller virker Jesper Kristensen lidt for ivrig efter at hoppe på den for at kunne dæmonisere kvinder? Jeg sidder ganske rigtigt med en kold rislen ned ad ryggen.

Nå, med endnu et datapunkt i vores "MANFO-kan-ikke-finde-ud-af-det-der-med-kilder"-kurve vil jeg holde for i dag. Glæd jer til endnu et kapitel i sagaen ♥

10 kommentarer:

 1. ... Men sådan fungerer Buffys superkræfter jo ikke! Indtil vampyrjægeren før hende dør, er der ikke andet end potentialet til at være den "heldige" pige der bliver udvalgt til at skulle kæmpe mod mørkets kræfter.

  #toogeeky2live

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo da. Hun havde også superkræfter, da hun var lille. Fx evnen til at hele hurtigt. Det bliver nævnt på et tidspunkt i løbet af serien. Havde allerede set den 7 gange, inden Mandfjols blev født. :-)

   Slet
  2. Ikke for noget, Camilla, men seriens første afsnit blev sendt i 1997 :-)

   Slet
 2. Og Buffy er nemlig vigtig og Mandfjols hovedpointe *SS*. Vi kan vel alt andet lige blive enige om at ansvar ikke nødvendigvis følges af indflydelse :) Eksempelvis betaler jeg skat (hvilket jeg i bogstavelig forstand parantes bemærket ikke har noget problem med), men min indflydelse på, præcis, hvad disse skattepenge bruges til, må vel siges at være marginal.

  Når det er sagt - tusind tak for endnu en god blog, omend din beskrivelse af graviditet i sig selv kan virke en anelse generaliserende, men det lader jeg gå for det gode grins skyld :).

  Som en lille ekstra info kan jeg da fortælle, at man i flere af middelalderens europæiske lovtekster finder den overbevisning, at en kvinde kun kan blive gravid, hvis hun får orgasme (og ja, du får da lige en lille kildehenvisning: Johannesen, Kåre: "Hor Saa Vide", Middelaldercentret. Nykøbing F, 2008, s.66). Min pointe med det er at, når nu Jesper Kristensen har et så middelalderligt syn på kvinder (hov - ikke middelalderlig. Det ville faktisk være en hån mod middelalderen generelt - og løgn) kan han måske bruge det til noget. Fx i stil med - Vær røvdårlig i sengen,så slipper du for det væmmelige ansvar! *SS*

  Knus

  SvarSlet
 3. Selvfølgelig har den holdning også enkelte positive konsekvenser for kvinden nemlig, at hvis en mand nu ønsker sig et barn, bliver han nød til, at ligge sig i selen i sengen *GG*

  SvarSlet
 4. Ha. Hahaha.
  HA!

  Kan rigtig godt lide din brug af Spiderman som lignelse.
  Hvis der er nogen der synes det er underlødigt kan det jo i hvert fald ikke være værre end at kalde 40% af det danske kvindekøn for løgnersker på grundlag af et tabloid afkrydsningsskema fra et helt andet land.

  SvarSlet
 5. Godt skrevet - jeg håber du i et følgende indlæg tager fat om "Den mere rimelige og praktiske løsning er, at kvinderne må hanke op og komme ind i det 21. århundrede og lære at tage det fulde ansvar for deres egne ensidige handlinger."
  Egne ensidige handlinger...Det virker som om han ikke har tænkt sig nogensinde at acceptere at sex kan resultere i graviditet og (uanset om det er kondomet, p-pillen eller kvinden der svigter) at det allerede er ved dét punkt at begge parter har et ansvar. Ethvert samleje kan ende med en graviditet og vil man ikke indgå den risiko - så lad være! Og det er ikke sjovt (at lade være), så derfor skal man hygge sig, men vide at det indebærer et ansvar hele vejen og lige fra start!

  Alle "valg" efter samlejet kan ikke sættes i et matematisk system med ja/nej-muligheder. Når først graviditeten er en realitet, så findes der ikke nogen nem 50/50 løsning, som JK synes kvinden har mulighed for at træffe. For kvinden er hele verden på hovedet (det er den også, skal jeg hilse og sige, når man (som par) bliver gravid med vilje - og det er fandme dejligt og uhyggeligt på samme tid).

  Og hvis graviditeten ikke var planlagt (og manden, den potentielle biologiske far, tilmed er en idiot som flygter fra ansvaret) så er begge valg, frotrydelsespille/abort eller gennemførsel af graviditet, meget tunge at træffe.
  Jeg er ikke pro-life, men jeg bryder mig ikke om JKs tankegang, hvor han ser en masse nemme udveje (for de er ikke nemme for kvinden) ud af at blive far, efter at han har lavet sine befrugtende bevægelser i den stakkels kvinde. Bordet fanger!

  Jeg har snakket med kvinder, der har valgt abort - og det er noget man ofte bærer med sig hele livet. Man ser på børn i gadebilledet og følger børn i omgangskredsen, børn som har samme alder som ens ikke-fødte barn ville have haft, og følger på den måde med i det liv, ens egen graviditet ikke fik. Også selvom det var et rigtigt valg man traf. Det er på ingen måde nemt at tage den slags beslutninger - men friheden til at vælge dette, skal vi selvfølgelig ha'.

  Tænk at JK taler for at svigte det lille levende menneske, der kommer ud af en uønsket graviditet, ved at undlade at hjælpe det igennem livet (enten ved at være hel eller delvis fader eller i det mindste økonomisk støtte) på trods af barnets uønskede ankomst.

  Det er der sgu ikke meget mand over.

  SvarSlet
 6. Bliver altså lige nødt til at sige det som det er. Det var Pippi Langstrømpe, der sagde: "Den som er vældig stærk, bør også være vældig rar". Det må være fra hende Spiderman har det :)

  SvarSlet
 7. Det er lige så sørgelig læsning som Mandfo, det her. En flok gamle mandschauvinister og beton-feminister, der sidder og erklærer deres egen selvskabte sandhed som den eneste ægte sande, og håner og latterliggør alle andre holdninger.

  SvarSlet
  Svar
  1. tak for dit input allan det sætter jeg stor pris på

   Slet