fredag den 31. august 2012

Kvinderne overtager magten (men kun de lækre)

Vi skal snakke lidt om reklamer.

MANFO var hurtigt ude med et indlæg om Elles forside. Anne Sophia Hermansens blogindlæg og Mandfjolsets svar derpå spiller ikke den store rolle. MANFO bruger derimod Elles forside som springbræt til at snakke om noget større:
Her vil vi nøjes med at konkludere, at ELLE forsiden ikke er speciel eller unik. Inden for mode- og magasinverdenen har der længe været en “Girl Power” trend. Det handler naturligvis om at sælge kvinder en idé, de finder attraktiv. Mange kvinder nyder tanken om, at de gennem deres udseende har magt over mænd. Sådan har det nok altid været, men efterhånden som mænd er blevet mindre responsive, har det været nødvendigt at skrue op for “charmen” fra kvindernes side.
Herefter viser MANFO os (faktisk mig! Jeg er meget beæret) nogle billeder, der skal eksemplificere tendensen. Her er et par af dem:

Bliv dér, usle mand! Min sko bestemmer!
I de her bukser bliver mænd til møbler!
TV-show, der før var med 12 kvinder og én mand!
Og her er tre gratis fra Mandfjols. Klik evt. for at forstørre:
Mine stærke strømpebukser holder dig lige hvor jeg vil ha' dig!
Sut den tå, usle mand!
Flere møbler!
Puha, det er sgu ikke så rart det der. Kvinder brokker sig altid over at de er ååhhh så undertrykte, og så kommer de frem med sådan noget dér?

Hm. Der er noget der slår Mandfjolset. De reklamer her har noget til fælles: Kvinderne er flotte, de er ret seksuelle i deres udtryk, og der er elementer af BDSM i flere af dem. Kvinderne har ikke magt fordi de er kompetente eller kloge, men fordi de er sexede. Reklamerne sender os et signal: Som kvinde kan man kun have magt hvis man også er seksualiseret. Så det er altså ikke rigtig magt, vi ser på billederne.

Det stemmer nok meget godt overens med ideer som "Kvinden har magten—hun kan nægte manden sex, så han gør alt hvad hun vil"—eller som MANFO udtrykker det:
Mange kvinder nyder tanken om, at de gennem deres udseende har magt over mænd.
Vi genkender tankegangen i f.eks. Johannes C. Jensens tabermandsmanifest eller spørgsmålet i MANFOs brevkasse om seksuel ligestilling. Du er nok stødt på det mange gange.

Men det er jo netop en tankegang mange kvinder prøver at komme af med. Selv Elle gør det på deres egen lidt ubehjælpsomme måde—de "overtager" vores jobs, økonomi og biler, ikke fordi de er lækre, men fordi de er kompetente mennesker!

Nu bevæger Mandfjolset sig ud på tynd is: Kunne det tænkes at reklamebranchen... ikke repræsenterer den generelle befolknings holdninger?

Eller skal vi til at dømme mænd ud fra hvad mode- og magasinbranchen siger?

Haha! Mænd scorer kun tykke piger
når de er fulde! 
Haha! Hun ser
ikke ud til at være en dag over 15, hahaha!
Haha! Flere grimme piger!
Haha! Så var det som om hun skulle til at give
et blowjob! 
Haha! Mere objektificering—man kan ikke
engang se hendes ansigt!
Mere blowjob-sjov!
Haha! Køb kvinder i en automat, som om de var sodavand!
MANFO viser herefter en video med ordene:
Hvis du vil vide, hvordan virkeligheden hænger sammen, så se i stedet den her video:
Den får I i et andet indlæg—der er for meget kvindehad til, at MANFO kan overskue det lige nu. Her på redaktionen trænger vi til en lille lur efter at have set den.

MANFO, kritik af reklamebranchen er meget velkommen. Men lad for himlens skyld være med at tørre den af på kvinderne.

11 kommentarer:

 1. Kære Mandfjols,

  Den magt, smukke kvinder har, er skam virkelig nok.

  Dbh.
  Lennart

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lennart,

   Det må være et definitionsspørgsmål. Under alle omstændigheder bør den ikke være det.

   Knuz
   Mandfjols

   Slet
  2. Virkeligheden er ret ligeglad med bør. Tingene er, som de er. Og det ville være forkert at forhindre smukke kvinder i at "udnytte" de gaver, naturen har udstyret dem med.

   PS. Nu analyserer du videoen for sig, forstår jeg. Men videoen var jo netop ment som en konstrast til den polerede modeverden. Mode og magasinverdenen er meget overflade. Hvordan ser mekanikken ud i samfundets motorrum?

   Er det virkelig kvindehad at sige, at pege på, at mænd faktisk ikke er overflødige?

   Nå - nu må jeg se, hvad du kommer op med...

   Slet
  3. Jeg er meget ked af at måtte aktivere Godwin's lov så hurtigt, men var Holocausten under Anden Verdenskrig okay, fordi tingene var som de var? Burde man ikke have ment at tingene burde være anderledes?

   Hele ideen med ideologier er jo, at de indeholder en idé om hvordan verden bør være. Man kan så være uenig med den idé, men at mene at det ligefrem er omsonst, den holder ikke.

   Jeg mener så, at ideen om at kvinder har seksuel magt over mænd ikke bør være så udbredt som den er. Jeg kan snakke længe om objektificering af kvinder og om hvordan den nævnte tankegang resulterer i et forkert og skadeligt billede af kvindekønnet, men jeg kan koge det ned til: En kvindes magt bør ikke afhænge af hvor seksuelt attraktiv og/eller tilgængelig hun synes at være.

   Slet
  4. Det er meget muligt at I mænd mener at smukke (unge) kvinder har magt, men I er altså så heldige at de smukke (unge) oftest ikke ved hvordan de skal udnytte den magt. Og når de så endelig har lært hvordan de kan udnytte og manipulere ved hjælp af den såkaldte magt, så er den oftest forsvundet mellem hænderne på dem, i og med at de er blevet ældre og skønheden forsvundet. Naturligvis er der noget biologi i det, idet mændene kigger efter kvinder i den fødedygtige alder, som så også er den smukkeste alder.
   Roosh V beklager jo netop at det er sådan at alfahanner kan udnytte unge smukke kvinder ved at tage deres "mødom" igen og igen uden at forpligte sig.
   Faktisk så husker jeg engang i min ungdom at have læst og hørt kvindesagskvinder fortælle os unge kvinder hvorfor vi skulle satse på at tage en uddannelse: Jo, for så kunne vi klare os selv, når manden udskiftede os med en yngre model. Det var i slutningen af tresserne og begyndelsen af halvfjerdserne da antallet af skilsmisser steg. Og det var ikke alle skilsmisser der handlede om at kvinden gik dengang, det kom først senere, da kvinderne havde fået uddannelse og job.
   Somme tider føler jeg at verden omkring mig og de blå feminister/antifeminister simpelthen er historieløse og har dannet sig et glansbillede af hvordan livet/samfundet/parforholdet var i gamle dage.
   Men det er sikkert fordi de er så unge...

   Slet
  5. I øvrigt tror jeg også at det er en myte at mænd fik mere fisse i forrige århundrede...

   Slet
 2. @Mandfjols

  Men det er jo helt urimeligt at kun akademikerkvinder skal have magt. Hvorfor skal en kvinde, der har en flot krop, som hun bruger meget tid på at holde i form, ikke belønnes?

  Det er som om, du kun tillægger hovedet værdi.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg... ved ikke hvordan jeg skal svare på det der. Virkelig.

   Måske kan Jette Hansen eller Fruen2 en anden tage den. Jeg ved virkelig ikke hvordan jeg fyldestgørende kan forklare dig hvor fundamentalt og gennemgribende du er galt på den når du mener, at samfundet skal belønne kvinder for at være smukke.

   Slet
  2. Netop fordi ikke kun akademikerkvinder skal have magt, så skal vi have ligestilling. Som vi sagde dengang jeg var ung (mange år siden): "Vi har først ligestilling når en middelmådig kvinde kan komme ligeså langt som en middelmådig mand."
   Min chef bestemmer langt mere end jeg og kender ikke ordet irreversibel. Jeg respekterer ham nu alligevel trods hans manglende uddannelse, fordi han kan noget andet end jeg kan.
   Ligestilling drejer sig ikke om fisse, skønhed eller bestyrelsesposter.
   Ligestilling drejer sig om at kvinder og mænd kan få lov til at udfolde deres egne liv som de har lyst til sålænge deres frihed ikke begrænser andres frihed.
   At kvinder kan blive gift, skilt, være utro, gå på gaden uden at være bange for at blive straffet, alene fordi hun er kvinde. Så kan du måske sige at det har vi haft siden middelalderen. Tjah, måske. Men at kvinder skal have lavere pensionsordninger fordi de har været kvinder og født børn, er da i hvert fald en form for straf. Bare for at tage et enkelt eksempel.

   Slet
 3. @Mandfjols, jeg har ikke sagt, art "samfundet skal belønne". Jeg har sagt, at skønhed har værdi.

  PS. det er for omstændeligt at kommentere her. Man skal både være logget ind og udfylde captcha - hver gang! Det må vel være nok at bevise, man ikke er robot een gang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kigger på det med kommentarerne :)

   Slet