mandag den 6. august 2012

Feminister? Talibanere? Er der forskel? (BONUS: Kåre Fogs one man show!)

En svensk blog kaldet Macho i Kollektivtrafiken uploader billeder af mænd, der i den offentlige trafik mere eller mindre ubevidst sætter sig med så spredte ben som muligt og gerne fylder et helt sæde. Det er et glimrende eksempel på en ubevidst magtforskel mellem mænd og kvinder, og så er det da lidt sjovt at se hvor mange mænd der breder sig uhæmmet. Lennart Kiil har en lidt anden holdning:
Kun i Sverige! Som en anden kvindelig udgave af Talibans religiøse politi chikanerer og rapporterer en feministisk gruppe om mænd, der tillader sig noget så horribelt som - at have spredte ben i det offentlige rum!!
Hvor vover de? Hvem tror disse mænd de er? Kan de SÅ få samlet de ben!
Lennart er ret glad for at sammenligne ting med Taliban og Stasi, og han er i sin gode ret. Taliban er trods alt kendt for deres radikale feministiske holdninger. For eksempel forbød de kvinder at arbejde, så de bare kunne slappe af derhjemme og lade sig forsørge, og beordrede, at de af kvinders vinduer der var offentligt synlige, skulle males sorte, så de onde mænd ikke skulle få skrækkelige lyster og voldtage dem. Lennart er i sandhed en frihedskæmper. Danmark ville være et islamisk femi-paradis uden ham!

Kommentarer, jaaa! Claus Agerbæk:
Al den knæfald for de politisk korrekte kræfter og især for islam skal da nok skabe nogle svenske anders breivikker, og til den tid vil vi forstå det!
Veeent nu lige, var det ikke Lennart Kiil der var så meget imod den (påståede) sammenligning mellem MANFO og Anders Breivik? Hvorfor er Lennart Kiil ven med ham?

Karen West skriver (7 likes):
Og uden at blinke over, at de så tier overfor imamer, der siger til kvinder, at de må finde sig i flerkoneri og et par på bærret. gosh......
Hvorfor beskæftiger denne ene lille gruppe af feminister sig ikke med islamisk kvindemishandling? Det er grotesk! Man må altså kun fremhæve én dårlig ting af gangen, det står i reglerne!

Sten Thorup Kristensen (3 likes):
Når de nu mener, at dette med mænds spredte ben i offentlige transportmidler er et resultat af en social konstruktion - kunne man så ikke lige så godt vedtage, at det var den korrekte adfærd, og tage nogle billeder af formastelige kvinder, der sidder og kryber sammen på deres eget sæde, selv om der ikke er andre, der har brug for pladsen?
Hvorfor er der egentlig ikke nogen der påpeger hvor nederen de kvinder er? De viser hensyn til andre i den offentlige transport, hvad sker der for det? Lennart Kiil er enig.

Vores ven Kåre Fog skriver (og hold nu fast, det er en lang en, det her!):
Jeg har læst en del om kropssprog (jeg er nødt til at læse om det, for det falder mig ofte ikke naturligt at forstå det). 
Kåre Fog virker ellers som en mand med godt styr på folks signaler; for eksempel regnede han ud, at når kvinder siger nej, så mener de egentlig "mere, dit handyr!"
Et af de klare budskaber er, at mænd virker mere dominante og udstråler mere `testosteron-effekt´, når de spreder kroppen meget ud, dvs. spredte ben, armene strakt ud langs ryglænet osv. Angiveligt reagerer kvinder på dette og finder en mand med et sådant kropssprog mere maskulin. Det er en del af det normale signalsystem kønnene imellem.
Det er hele ideen med Macho i Kollektivtrafiken! I vore dage opererer vi åbenbart stadig ubevidst med ideen om, at man er maskulin når man breder sig og ikke gider vise hensyn. Og under alle omstændigheder, hvor mange mennesker scorer rent faktisk når de sidder i bussen?
Jeg opfatter feministernes reaktion sådan, at de udmærket registrerer den maskuline udstråling, men at et-eller-andet er gået fuldstændig i baglås, sådan at alt hvad der får dem til at føle, at der findes noget der hedder tiltrækning mellem kønnene, får dem til at reagere voldsomt imod.
En anden titel til Kåre Fogs bog To køn - tre sandheder kunne også være Feminister hader kærlighed.
For mig er det en parallel til de feminister, der holder på at en kvinde skal have lov til at klæde sig lige så udfordrende hun vil, vise lige så meget bar hud hun vil, ja eventuelt gå topløs omkring i byen, og samtidig tillade sig at være forarget over at mænd tolker det som et seksuelt ladet signal (hvad det jo faktisk er).
Kåre, Kåre Kåre. Det her har vi jo snakket om før. Vi ved altså godt at du ikke er så glad for "Nok se, men ikke røre!"
Dybest set vil de forbyde kønslivet, og ønsker måske at alle børn skal blive til ved insemination under klinisk sterile omgivelser.
Uden pis: Jeg lo højlydt af den sætning. Kåre Fog: Danmarks næste store komiker?

5 kommentarer:

 1. Haha. Du er da en hykler uden lige.

  Slutwalks er fede, fordi kvinder må klæde sig og opføre sig, som de vil i det offentlige rum. Og udsende lige de signaler de vil. Og det skal andre bare ikke blande sig i.

  Men mænd derimod, de har bare at samle benene i det offentlige rum. Og hvis ikke, så mener du, det er fedt, at kvinder chikanerer dem?

  Jeg vil vædde på, hvis det var mænd, der tog billeder af ukendte kvinders skræv og offentliggjorde dem online uden deres samtykke, ville du finde det "creepy".

  Dobbeltmoralist :D

  Så kender vi feministen!

  SvarSlet
 2. Hej Lennart!

  Man kan sagtens sammenligne SlutWalks med mænd der breder sig i den offentlige trafik, ligesom du gør. Så hedder det: Kvinder må have ret til at klæde sig som de vil, og mænd må have ret til at sidde som de vil. Der er bare en betydelig forskel her: Når man breder sig i en bus, så går ens ret til at sidde godt direkte imod en andens ret til at sidde godt (hvilket også står på den svenske blog, som du uden tvivl har nærlæst). Du ved, lidt i retning af den liberalistiske ideologi. Når man går i det tøj man vil—og her mener du sandsynligvis letpåklædt eller otherwise forførende—krænker man ikke andres rettigheder. Medmindre du mener det er en form for overgreb, at kvinder viser dig deres krop, uden at du må gøre noget ved det. Selvfølgelig må man sidde som man vil, hvis man ikke fylder det hele, og det er jo heller ikke det, bloggen kritiserer—det tror jeg også godt du ved.

  På Facebook brokker du dig jo over at bloggen viser mænd der SPREDER BENENE!!! men det, der i virkeligheden er ideen med bloggen er at vise, at mange mænd fylder enormt meget i den offentlige transport. Som du helt sikkert ved efter at have kigget bloggen grundigt igennem, så er der faktisk en del af billederne der ikke er af mænd med spredte ben. Mange af dem har samlede ben, men har placeret dem på det modsatte sæde.

  Når bloggen viser et billede som det her:

  http://machoikollektivtrafiken.se/wp-content/uploads/2012/03/2012-03-03-15.32.54-300x225.jpg

  er det ret tydeligt, hvad der menes. Den stakkels unge kvinde sidder helt klemt. Så kan du kalde det talibansk politi eller hvad du nu vil, men jeg synes bloggen har en klar pointe. De kritiserer ikke engang at mændene fylder så meget! De tager bare billeder og præsenterer dem ellers uden yderlige kommentarer.

  Det ville naturligvis være creepy hvis det du snakker om bare var en blog, der viste kvinders "skræv". Så er billederne seksualiserede (på en måde som det slet ikke er muligt at seksualisere mænd offentligt). Jeg ville til gengæld ikke have noget imod en blog, der viste billeder af kvinder, der fyldte meget i offentligheden. Nu er det ikke rigtig en tendens, though.

  Så det er egentlig også en stråmand du serverer for dine venner og læsere på Facebook. Du tillægger de svenske feminister en mening, de ikke har, og kritiserer så den mening. Du ved, det du kritiserer Mandfjols for?

  Der er et eller andet med sten og glashuse, hvordan er det nu, det er?

  SvarSlet
 3. Kære Mandfjols

  Hele min læretid køre jeg tog - bus, en ting gik igen, unge piger sætter sig yderst på sædet med deres taske inderst, selv når bus eller tog er helt fyldt skulle du bede om lov, før de gad rykke sig, end ikke gamle eller barnevogne kunne få dem op af sædet, det så jeg aldrig hos mine mandlige med passager.

  Hele kampagnen er hyklerisk, og ubrugelig, verden står i økonomisk stampe og det her er hvad der bruges tid på, det ser sort ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Magnus

   Tak for din kommentar. Jeg har også set de unge kvinder, du taler om. Du skal da også være hjerteligt velkommen til at lave en blog, der påpeger det, hvis du har lyst.

   Her er mit eget helt uvidenskabelige gæt på, hvorfor det i højere grad er kvinder, der sætter sig yderst med tasken inderst. Vi snakker også her om noget kønsbetinget, omend det ikke bunder i en trang til at fylde. Jeg tror det ganske enkelt er for at forhindre, at der er en mand der sætter sig yderst og dermed forhindrer den unge kvinde i at flygte hvis han skulle vise sig at være en klam stodder. Jeg har aldrig haft et problem med at få lov at sidde inderst ved siden af en af de kvinder, du nævner, hvis jeg spørger hende om jeg må.
   Når vi lærer unge kvinder (eller kvinder i andre aldre, for den sags skyld!) at det er farligt at gå alene på gaden om natten, eller at der er noget bestemt tøj de skal undgå for ikke at blive overfaldet, så ender voldtægt og frygten for det med at fylde meget mere i unge kvinders hoveder end i unge mænds. Ham den skumle fyr der sidder derovre i bussen er ikke bare en skummel fyr, han er måske en skummel fyr der ville forgribe sig på én hvis han fik chancen.
   Nyd, at vi som mænd kan sætte os lige hvor vi vil i en bus uden ét øjeblik at overveje om vi kan flygte derfra hvis det bliver nødvendigt. Det er noget af et privilegium.

   Og så er jeg rigtig ked af at høre at man kun må bruge tid på én ting ad gangen uanset om man har med den ting at gøre eller ej. Jeg havde nemlig lige tænkt mig at lave en kop te, men nu kan jeg da godt se at jeg bliver nødt til at tackle verdensøkonomien i stedet for.

   Slet