fredag den 24. august 2012

MANFOs stemme er silkeblød

Kongerne af dybdegående journalistik.
Lennart Kiil har en virkelig behagelig stemme. Han er rigtig rar at lytte til.

Det er måske også meget heldigt, for der er ikke så meget andet godt at sige om da Lennart Kiil i går var i radioen hos Cordua og Steno i Radio24syv. Udsendelsen kan høres her, og den begynder omkring 34:10. Mandfjols anbefaler at man lytter det hele igennem—det tager sølle tyve minutter.

Vi starter egentlig ganske fint. Torben Steno begynder segmentet med at forklare at KVINFO er et "forskningsbibliotek for køn, ligestilling og mangfoldighed", og at bogstaverne står for Køn, Viden, Information og Forskning, og at det altså ikke staves KVINDFO, som mange har for vane at gøre.
Herfra går det ned ad bakke. Allerede tidligt i udsendelsen indrømmer Steno, at han selv er kommet til at kalde KVINFO for en "statsfinansieret feministisk kamporganisation". Så er stilen ligesom lagt for de næste 20 minutters hyggesnak.

Cordua og Steno inviterede Elisabeth Møller Jensen, direktør for KVINFO, til at debattere mod Lennart Kiil. De fik hurtigt et svar tilbage fra Jørgen Poulsen, som svarede på Møller Jensens vegne:
Tak for din debatinvitation, som du mailede til Elisabeth Møller Jensen i går. Elisabeth stiller normalt altid op til en god debat, ligesom KVINFO er lydhør over for kritik. Men retorikken på manfo.dk og fra Lennart Kiil er så hadefuld, bevidst manipulerende og til tider direkte usand, at Elisabeth vurderer, at det er formålsløst at mødes til debat. Derfor takker Elisabeth nej i denne runde.
Derefter prøvede de at invitere Susanne Staun, som forleden skrev en kronik, der var kritisk over for MANFO og andre antifeminister. Hun takkede også nej, omend vi ikke får at vide hvorfor (Lennart Kiil afslører dog, at han tror, Staun er sendt i byen af KVINFO).

Det er da interessant, at både Elisabeth Møller Jensen og Susanne Staun takker nej. Det kunne være spændende at spørge Lennart Kiil om hvordan det kan være. Det sker bare ikke rigtig. Det er generelt kendetegnende for udsendelsen: Cordua og Steno stiller ikke nogen kritiske spørgsmål, men accepterer ukritisk Lennart Kiils præmis og sætter sig i rollen som mikrofonholdere. Lennart Kiil bliver stillet dejlig mange uddybende spørgsmål og får generelt lov at brede sig. Det er uheldigt, men nok ikke overraskende, når han er alene i studiet med værterne.

Lennart Kiil nævner ganske vist, at han tager afstand fra KVINFO og Susanne Stauns anklager, men kommer ikke nærmere ind på hvorfor de er forkerte. Staun har ellers stillet nogle fine punkter op, kaldet "kunstgreb", som ville være oplagte og umiddelbart lette at tilbagevise, hvis der ikke er hold i dem.

Hvad angår Kiils egne pointer nævner han tre overordnede af slagsen: Staten skal ikke blande sig i familiers indretning, kvindekvoter er en dårlig forretning, og så den pointe han nævner allermest og bruger som sit primære argument imod KVINFO: KVINFO skriver udelukkende ud fra et socialkonstruktivistisk synspunkt og ignorerer konsekvent biologisk forskning om køn (38:05).

Det lød ret interessant, så Mandfjols trawlede lige igennem først KVINFOpol-artiklerne og dernæst alle andre artikler på MANFO for at se hvad Lennart havde at sige om dén kritik af feministerne. Her er hvad jeg fandt:

Ting MANFO.dk har kritiseret KVINFO for:
Ting MANFO.dk ikke har kritiseret KVINFO for:
  • At have en rent socialkonstruktivistisk tilgang til køn på bekostning af biologien
Så er det måske heller ikke sært, at Cordua og Steno ikke stiller nogen kritiske spørgsmål. Den er jo ret let at sluge, den med biologien. Kiil nævner ikke rigtig noget af det, KVINFO kalder for manipulerende og usandt, og generelt virker Lennart noget mere stueren i æteren end han gør på skrift.

På et tidspunkt (45:15) kommer Torben Steno faretruende tæt på at være neutral. Han påpeger, at feminisme jo blot betyder ligestilling for kvinder, ikke at kvinder skal have fortrinsret, men at feminismen ofte bliver fremstillet sådan. Yes! Måske skal vi snakke om den retorik vi bruger om feminismen i dag?

Nope! Steno går direkte videre til et interview han engang foretog med Ingrid Rasmussen, som Jytte Hilden havde udnævnt til "ligestillingskonsulent eller sådan noget". Han spurgte hende om kvinder ikke også skulle have værnepligt, hvis vi skal have ligestilling, hvortil hun svarede "Nu skal vi jo ikke give afkald på de rettigheder vi har opnået," ud fra hvilket Torben Steno kan konkludere at feminisme nok alligevel handler om særstilling for kvinderne.

Hen mod slutningen af interviewet spørger Torben Steno så Lennart Kiil:
Lennart Kiil, jeg sidder og tænker på, kommer vi til at se en situation hvor MANFO og KVINFO de mødes i en debat uden at alle mulige beskyldninger, de fiser frem og tilbage, tror du?
Det minder lidt om "Tror du KVINFO ville kunne holde sig i skindet over for din lødige retorik?", og det lyder da også som om Steno er en anelse skuffet over ikke at have fået et godt radioskænderi. I hvert fald får man lidt indtrykket af, at KVINFO og Susanne Staun er nogle bangebukse, sådan ikke at ville stille op.

Lige inden programmet slutter minder Steno da også KVINFO om, at de nogen gange er "et sted man kommer til at nævne i en humoristisk sammenhæng".

Nemlig piger. Tag jer ikke af os, vi synes bare I er lidt skægge derinde på KVINFO.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar